• Bitterkoekjespudding

    Posted on 27 juni 2012 by Mathieu Elfrink in Nagerechten, Recepten.

    Illustratie: foto van bitterkoekjespudding met een glaasje amaretto.Ingrediënten voor 4 personen

    • 250 ml melk
    • ½ vanillestokje
    • 100 gram bitterkoekjes
    • 15 gram amandelspijs
    • 2 blaadjes gelatine
    • 1 ei
    • 25 gram suiker
    • 3 eetlepels amaretto
    • 125 milliliter slagroom

    Bereiding van bitterkoekjespudding

    Snijd de bitterkoekjes in grove stukken. Scheid het eigeel van het eiwit in 2 aparte bakjes.

    Klop nu de slagroom lobbig (de dikte van yoghurt) en klop het eiwit samen met de helft van de suiker stijf.

    Voeg 2 eetlepels amaretto toe aan de helft van de bitterkoekjes en laat dit er lekker intrekken.

    Snijd het halve vanillestokje voor een deel in. Doe de melk samen met de andere helft van de bitterkoekjes, het vanillestokje en de amandelspijs samen in een pan en laat dit op laag vuur warm worden.

    Week de gelatineblaadjes in ruim koud water en klop de eidooier samen met de andere helft van de suiker romig.

    Voeg na 15 minuten een klein scheutje hete melk toe aan het dooiermengsel. Klop dit goed door en schenk vervolgens de rest van de melk erbij. Verhit nu het mengsel opnieuw maar laat dit niet koken.

    Haal het vanillestokje uit de pan en schraap met een mes de binnenkant leeg. Voeg de inhoud van het stokje bij het mengsel in de pan.

    Knijp de gelatineblaadjes goed uit en haal de pan van het vuur. Voeg de gelatineblaadjes toe en roer dit rustig door, zodat alles rustig kan oplossen.

    Voeg nu 1 eetlepel amaretto toe aan het mengsel en laat het iets afkoelen. Spatel heel rustig de slagroom en het eiwit door het puddingmengsel. Zo blijft de pudding lekker luchtig!

    Verdeel nu de ingetrokken bitterkoekjes over 4 coupes en daarbovenop het puddingmengsel.

    3 uur laten opstijven in de koelkast.


    Dit recept is ook prima te maken zonder alcohol. Vervang dan de amaretto door amandelextract.

    Mathieu Elfrink

    Mathieu Elfrink

    Gastvrije chefkok. Verzorgt kookworkshops bij A la Chef.

    Mijn andere recepten - Website

    Volg mij via:
    TwitterFacebookLinkedIn

    Post Tagged with , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>